Europese providers in problemen door 4G-netwerk

Veel Europese providers hebben geïnvesteerd in 4G-netwerken, maar het is nog maar even de vraag of deze investeringen zullen worden terugverdiend. In Nederland alleen werd 3,8 miljard euro uitgeven aan enkel frequenties.

Investeringen 4G-netwerk

The Wall Street journal sprak met diverse Europese providers over de uitbreiding naar 4G-netwerken. Volgens het prestigieuze blad is het vooralsnog lastig voor de providers om de investeringen terug te verdienen omdat het niet gemakkelijk zou zijn om geld te verdienen aan de nieuwe 4G-netwerken. Consumenten zouden nog niet heel erg geïnteresseerd zijn in het snellere mobiele netwerk. Hierdoor is het dus onzeker of consumenten wel bereid zijn om meer te betalen voor sneller internet. Dit terwijl Europese providers al miljarden hebben geïnvesteerd. Joachim Horn, CEO van Tele2, geeft aan dat providers miljoenen en soms miljarden moeten neerleggen om een 4G-netwerk te bouwen. Het is volgens hem echter lastig om het verdienmodel te zien.

Eind 2012 werd er door Nederlandse providers gezamenlijk 3,8 miljard uitgegeven aan frequenties voor onder meer 4G-netwerken. Dit gebeurde tijdens een Nederlandse telecomveiling. Het bedrag viel een stuk hoger uit dan verwacht. KPN alleen betaalde ongeveer 1,3 miljard. T-Mobile legde ongeveer 910 miljoen op tafel en Tele2 160 miljoen euro. Volgens het onderzoek van The Wall Street Journal zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Dit zal leiden tot een piek in 2015. In de VS en Azië, waar 4G al een stuk langer beschikbaar is, nemen de kosten juist af.

Lancering 4G-netwerk

Het wordt volgens The Wall Street Journal lastig voor Europese providers om geld te verdienen aan 4G. Dit komt volgens het onderzoek door de hoge concurrentie. Veel providers zullen hierdoor waarschijnlijk 4G aanbieden tegen dezelfde prijs als 3G. In sommigen gevallen zal de prijs licht toenemen. In dat geval blijft het nog maar de vraag of consumenten bereid zijn extra te betalen voor het snellere mobiele netwerk. 4G is nog niet breed uitgezet in Nederland. 4G komt in Europa juist langzamer op gang omdat er ongeveer 10 jar geleden al fors is geïnvesteerd in 3G-netwerken. Dit zorgde toentertijd ook al voor financiële problemen bij providers.

Op dit moment heeft alleen KPN 4G in een groot deel van Nederland beschikbar gesteld. Ook Vodafone heeft haar 4G-netwerk reeds geactiveerd in diverse gebieden. T-Mobile start op 18 november met 4G. Dit zal in eerste instantie alleen in de Randstad zijn. Tele2 heeft nog geen informatie gegeven over de lancering van haar 4G-netwerk.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *