Internetbellen groeiende markt door VOIP

Het aantal vaste telefoonaansluitingen is in het eerste kwartaal met 40.000 gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het totaal aantal aansluitingen bedraagt op dit moment 6,23 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van Telecompaper.

VOIP

De groei is voornamelijk te danken aan het populaire internetbellen, het zogeheten VOIP (Voice over Internet Protocol). Het gaat in dit geval om telefoonaansluitingen voor consumenten. De omzet groeide met 0,4 procent naar 386 miljoen in het eerste kwartaal. Bij VOIP wordt het internet of een ander IP-netwerk gebruikt om spraak over te brengen of te transporteren. Hierdoor kan er worden getelefoneerd met behulp van datanetwerken en is het mogelijk om spraak en data samen te voegen. Het telefoonnummer bij VOIP is gekoppeld aan een account. Dit in tegenstelling tot analoge telefonie waar een telefoonnummer is gekoppeld aan een locatie. De locatie bij VOIP is volkomen willekeurig. Daarom werkt een toestel met VOIP op iedere locatie waar er verbinding kan worden gemaakt met het internet.

Groei internetbellen

Internetbellen is al een tijd in opkomst door de alles-in-1-pakketen van internet, televisie en telefonie. Dergelijke pakketten worden tegenwoordig door de meeste providers aangeboden. De groei van 4,9 procent van VOIP compenseerde de 7,2 procent daling van PSTN/ISDN-lijnen en de 1,4 procent daling van WLR-lijnen. Telecompaper verwacht dat de groei waarschijnlijk voldoende zal zijn om de teruggang in “ouderwetse” vaste telefonie-abonnementen te compenseren. Verder wordt er verwacht dat de markt voor vaste telefonie zal blijven groeien met een percentage van 1,2 per jaar tot en met 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *