Mobiel nutteloos bij ramp

Sociale media, mobiel internet en zelfs telefonie zijn nutteloos in geval van een ramp. Dat zegt de ITU, de internationale organisatie voor telecommunicatie.

Traditionele media betrouwbaarder

Volgens de ITU moeten we blijven vertrouwen op traditionele media zoals radio en televisie. Volgens hen is keer op keer bewezen dat een smartphone waardeloos is in geval van natuurrampen. Dit geldt overigens ook voor internet en gewone telefonie. De ITU komt tot deze conclusie na de natuurramp op de Filipijnen, waar tyfoon Haiyan een spoor van vernietiging achterliet. Hele provincies waren niet telefonisch bereikbaar en ook mobiel internet kon niet worden ingezet.

Rol traditionele mediar

De ITU heeft inmiddels een nieuw rapport aangekondigd dat zal gaan over media-procedures in noodsituaties. Daarin moet duidelijk worden welke rol er voor traditionele media, zoals radio- en televisie is weggelegd al is dit volgens de ITU reeds duidelijk. Volgens hen hebben traditionele uitzenddiensten als radio en televisie een grotere kans een ramp te doorstaan dan andere communicatievormen. Overigens legt de ITU sterk de nadruk op natuurrampen en kunnen mobiele telefoons bij andere soort rampen en tragedies wel degelijk van waarde zijn.
Het rapport zou aanbevelingen moeten bevatten over hoe radio en televisie het publiek zouden moeten voorlichten in geval van een ramp. Het rapport wordt in april 2014 verwacht.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *