Mobiele data grotendeels via WiFi

Op dit moment gaat 71 procent van het draadloze dataverkeer naar smartphones en tablets in Europa via WiFi. Naar verwachting stijgt dit naar 78 procent in 2016.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. Het resultaat werd door de Commissie zelf als “verrassend” bestempeld. Volgens het onderzoek zijn de kosten voor mobiel dataverkeer de voornaamste oorzaak voor het gebruiken van WiFi. Daarom wordt er aanbevolen meer frequenties beschikbaar te stellen voor consumenten.

Stimuleren van WiFi-gebruik

Eurocommissaris Neelie Kroes geeft in een verklaring aan dat ze ervoor zal zorgen dat de Europese Commissie het gebruik van WiFi zal stimuleren via meer frequenties en minder overheidsregels. Kroes geeft verder aan dat het gebruik van 3G en 4G-netwerken te duur zijn voor zowel telecomproviders als consumenten. Daarnaast lopen de netwerken snel vol waardoor ze onbereikbaar en onbruikbaar worden voor consumenten.

WiFi met kleine 4G-stations combineren

Een eventuele oplossing is het combineren van WiFi met kleinere mobiele 4G-stations als oplossing om traditionele netwerken te verlichten. Dit zou de telecombedrijven tientallen miljarden euro’s schelen, aldus de Europese Commissie. Uit het onderzoek blijkt overigens wel dat de meeste data thuis of op het werk via het eigen WiFi-netwerk wordt gedownload. Kroes geeft aan dat het delen van een WiFi-netwerk een goede manier is om internet voor iedereen toegankelijk te maken. Volgens haar zou iedereen toegang moeten kunnen hebben tot het internet, ook als men niet thuis of op het werk is.

Bron: Webwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *