Spotify probeert artiesten tegemoet te komen met 1 miljard

Spotify, de populaire muziekstreamingsdienst, is van plan 1 miljard dollar uit te betalen aan artiesten dit jaar. Volgens verschillende artiesten zou Spotify te weinig geld aan hen betalen voor hun muziek. De frontman van Radiohead Thom Yorke heeft uit protest drie albums van Spotify gehaald.

 

Vooral nieuwe artiesten hebben het zwaar

Spotify betaalt ongeveer 70% van zijn inkomsten aan de makers en rechthebbenden als artiesten, labels, uitgevers en auteursrechtenorganisaties. Het betalingsmodel van Spotify berust op de populariteit van een artiest. Wanneer de muziek van een bepaalde artiest 2% van alle beluisterde muziek inhoudt, krijgt deze artiest 2% van het potje geld dat voor artiesten bedoeld is. Nieuwe artiesten, die nog weinig bereik hebben, verdienen daardoor amper geld. Het verkopen van enkele CD´s levert dan nog meer op dan wanneer zij hun muziek ‘gratis’ op Spotify zetten. Volgens de band Grizzly Bear kregen zij slechts 10 dollar voor 10.000 afgespeelde nummers.

Artiesten die tegen Spotify zijn

Opvallend is dat het niet de nieuwe of kleine artiesten zijn die in opstand komen tegen Spotify, maar juist grote artiesten als Thom Yorke van Radiohead. Hij heeft uit protest drie albums van Spotify gehaald. Thom Yorke is niet de enige die het niet eens is met het betalingsmodel van Spotify. Eerder verzetten Adele en Coldplay zich al tegen Spotify. De band Atoms for Peace heeft al zijn muziek van Spotify verwijderd. Ook bepaalde nummers van bijvoorbeeld The Beatles, AC/DC, King Crimson en Led Zeppelin zijn niet meer te vinden op Spotify. Platenlabels hebben eigen afspraken met Spotify en halen zo veel meer geld binnen, gaan de geruchten.

Spotify zit nog in de beginfase

De muziekindustrie zag Spotify als een oplossing voor internetpiraterij, maar vergelijkt de inkomsten van de streamingsdienst alsnog met  de inkomsten van de albumverkoop voor de internetpiraterij. Maar de tijd van het verkopen albums lijkt ten einde. Concurrentie op de muziekstreamingmarkt neemt alleen maar toe met bedrijven als Apple, Google en Deezer die ook muziekdiensten aanbieden. Spotify zegt dan ook nog in de beginfase te ziten van een langtermijnproject. Hun uiteindelijke doel is de muziekindustrie financieel te helpen zodat er geïnvesteerd kan worden in nieuw talent en muziek.  “We hebben al 500 miljoen dollar uitbetaald aan belanghebbenden en aan het einde van 2013 zal dit oplopen tot 1 miljard dollar,” meldt Spotify.

Bekijk hier de video van NOS:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *