Spraakgestuurde systemen tasten autoveiligheid aan

Telefoonfabrikanten voegen tegenwoordig allerlei functies toe die het makkelijker maken voor gebruikers om hun telefoon acties te laten uitvoeren zonder te veel inspanning. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt echter dat het versturen van spraak-naar-tekst berichten of spraakgestuurde berichten meer afleiden dan aanvankelijk werd gedacht.

Spraakgestuurde systemen

Zo is het al een tijd mogelijk om je telefoon (deels) te besturen door middel van spraak. Nu zijn ook autofabrikanten bezig met het ontwikkelen van spraakgestuurde systeem die het mogelijk maken voor bestuurders om te bellen, berichten te versturen en zelfs gebruik te maken van Facebook. Uit het onderzoek van de Universiteit van Utah blijkt dat het versturen van een bericht via een spraakgestuurd systeem meer afleidt dan het oplossen van wiskundige problemen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de “AAA Foundation for Traffic Safety”.

Autoveiligheid

Autofabrikanten zoals Toyota en Ford hebben onlangs spraakgestuurde systemen geïmplementeerd in hun nieuwe modellen. Het doel hiervan is uiteraard om de veiligheid van bestuurders te vergoten door ze minder naar hun telefoon te laten grijpen. Een onbedoeld gevolg is echter dat bestuurders juist meer afgeleid zijn, wat ten koste gaat van de autoveiligheid. Volgens de onderzoekers zijn autofabrikanten meer bezig met het kijken naar de technologische mogelijkheden en wat er allemaal in een auto kan in plaats van of het daadwerkelijk in een auto thuishoort. Verder roept de “AAA Foundation for Traffic Safety” de “National Highway Traffic Safety Administration” om haar richtlijnen over afleidingen van bestuurders aan te passen. Naast de fysieke afleidingen van bestuurders dient er ook rekening te worden gehouden met mentale of emotionele afleidingen.

Bron: Universiteit van Utah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *