Telefoonbatterij opladen in 30 seconden?

De levensduur van de telefoonbatterij is voor veel smartphone gebruikers een punt van irritatie. Gebruikers vinden vaak dat de batterij niet lang genoeg meegaat en/of dat het te lang duurt voordat de batterij is opgeladen. Eesha Khare, een achttienarige studente uit Californie, heeft een apparaat ontwikkeld waarmee telefoons binnen 30 seconden kunnen worden opladen. Bovendien heeft het apparaat een veel langere levensduur dan een normale telefoonbatterij.

Supercapacitator

Het minuscuul apparaat, omschreven als “supercapacitator”, is in staat om heel veel energie op te slaan op een klein oppervlak. Dit rechthoekig apparaatje van een paar centimeter kan telefoonbatterijen in 20 tot 30 seconden opladen, aldus de Khare. Volgens Khare kan het apparaat daarnaast wel 10.000 keer worden opgeladen, bij een normale telefoonbatterij is dit “slechts” 1.000 keer. De jonge wetenschapper laat verder weten dat een gsm met behulp van het apparaat minder vaak hoeft te worden opgeladen omdat haar “supercapacitator” het langer volhoudt. De tiener geeft aan dat de technologie wellicht ook kan worden ingezet om de levensduur en oplaadsnelheid van autobatterijen te verbeteren.

Young Scientist award

Khare heeft met deze uitvinding een prijs voor jonge wetenschappers gewonnen op het Intel International Science and Engineering Fair in Phoenix. De prijs, ter waarde van 50.000 dollar, zal bijdragen aan het betalen van haar studie aan het prestigieuze Harvard. Of en wanneer het apparaat zal verwerkt worden in telefoons is nog niet bekend. Wel toonde Google al interesse in de uitvinding van Khare.

Henry Lin, een andere jonge wetenschapper, heeft hetzelfde bedrag gewonnen. Zijn ontwikkeling draagt bij aan de kennisverbreding over donkere materie, aldus Intel. De hoofdprijs van 75.000 dollar ging naar de tiener Ionut Budisteanu die kunstmatige intelligentie heeft ingezet om een model te ontwikkelen voor een goedkope, zelf besturende auto.

Bron: CNN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *