Twee hersenen verbinden via internet

Het is de onderzoekers van de Universiteit van Washington gelukt om twee mensenhersenen te met elkaar te verbinden via het internet. Een van de onderzoekers zou door te denken een signaal naar zijn collega te sturen via het internet. Hierdoor kon hij de handbeweging van zijn collega aansturen. Eerder was het koppelen van twee breinen bij ratten al gelukt door middel van het internet.

Met behulp van hersenactiviteitopnamens en magnetische stimulatie werden de gedachtes van onderzoeker Rajesh Rao gedetecteerd en via het internet gestuurd naar der hersenen van Andrea Stocco. Stocco bevond zich in een andere ruimte verderop. Door het verstuurde signaal van Rao, drukte Stocco zijn vinger op een knop van het toetsenbord. Hierdoor kon onderzoeker Rao zijn collega Stocco een computerspelletje laten spelen met zijn gedachtes, terwijl zij niet in dezelfde ruimte zijn.

twee hersenen verbinden via internet 2

Het expermiment: twee hersenen verbinden via internet

Hier kunt u een filmpje bekijken van de het experiment:

“Het internet was een manier om computers met elkaar te verbinden en nu kan het een manier zijn om onze hersenen met elkaar te verbinden. We willen de kennis van hersenen direct kunnen overdragen van brein tot brein,” zegt onderzoeker Stocco.

Toekomst van deze nieuwe technologie

Het koppelen van rattenbreinen was al gelukt door onderzoekers van het Amerikaans Duke University. Deze onderzoekers was het ook gelukt om een aap met zijn gedachten een robotarm te laten aansturen. Maar mensenhersenen met elkaar verbinden was nooit eerder gelukt. Het is niet zo dat deze nieuwe technologie gebruikt zou kunnen worden om zomaar hersenen van willekeurige mensen aan te sturen, want dit is alleen mogelijk als iemand hier bewust aan meewerkt. De onderzoekers hopen zelf dit te kunnen gebruiken voor medische doeleinden, zodat iemand met een handicap bijvoorbeeld zijn of haar wensen duidelijk kan maken. Ook hopen de onderzoekers dat zij uiteindelijk hersenen met elkaar kunnen laten communiceren in plaats van eenrichtingsverkeer.

Lees meer over het experiment op de site: http://homes.cs.washington.edu/~rao/brain2brain/experiment.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *