Universiteit Maastricht pakt wc-spiekers aan

Studenten van de universiteit Maastricht die denken de school te slim af te zijn door tijdens een tentamen op het toilet nog even snel naar een antwoord te googlen, krijgen het moeilijk. De universiteit wil dit vanaf volgend jaar keihard gaan aanpakken.

Pockethound tegen wc-spiekers

De universiteit gaat experimenteren met een speciaal apparaat dat kan registeren of een student met zijn of haar mobiel online gaat. Het is niet toegestaan om telefoons mee te nemen naar de wc, maar het lukt veel studenten toch om hun toestel mee te smokkelen. De universiteit mag studenten niet fouilleren, daarom is het moeilijk om smokkelwaar te onderscheppen. Het apparaat dat door de universiteit in gebruik zal worden genomen heet Pockethound en is ontworpen door Berkeley Varitronics Systems. Het apparaat heeft vier LED-lampjes; hoe dichterbij je bij een apparaat komt dat data uitwisselt, hoe meer lampjes er gaan branden. Verder geeft het apparaat, dat ongeveer anderhalf keer zo groot is als een smartphone, een trilsignaal af.

Wc-spiekers vs goedwillende studenten

Medestudenten zijn de taferelen van de wc-spiekers zat en tipten daarom de universiteit. Een woordvoerder van de universiteit geeft aan dat studenten een kwalitatief sterk diploma willen hebben. Studenten hebben het gevoel dat frauderende studenten de waarde van het diploma verminderen en daarom aan de bel hebben getrokken.

Overigens is het systeem niet helemaal waterdicht. Zoals gezegd registreert het apparaat alleen internetverbindingen. Offline activiteiten kunnen dus nog wel in alle rust worden uitgevoerd. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld een reeds gedownload notitiebriefje of samenvatting wel lezen. Op 24 januari wordt het apparaatje voor het eerst getest tijdens een tentamen economie. Daarna kunnen andere opleidingen bepalen of ze de methode ook willen gebruiken.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *