Geen prijsafspraken in telecom volgens ACM

Volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn er geen prijsafspraken gemaakt in mobiele telecom. De ACM heeft hiervoor in ieder geval geen bewijzen gevonden tijdens een 2-jarig onderzoek in de mobiele telecomsector. Echter is de ACM wel van mening dat publieke uitlatingen over toekomstig marktgedrag wel mededingingsrisico’s kunnen opleveren. Dit maakte de toezichthouder vandaag bekend.

Opluchting bij telecombedrijven

KPN, Vodafone en T-Mobile hebben aangegeven blij te zijn met de afronding van het onderzoek. KPN stelt dat de uitkomst van het onderzoek het beeld bevestigt dat de provider zelf al had na eigen onderzoek. De providers zijn blij dat er uit het onderzoek is gebleken dat er geen overtredingen zijn begaan in hun sector. Vodafone geeft aan dat het langdurig onderzoek belastend is geweest voor de organisatie en de betrokkenen. Ook KPN haalt opgelucht adem. Het bedrijf werd er namelijk publiekelijk van beschuldigd over de schreef te zijn gegaan.

Publieke uitlatingen

Echter concludeert de ACM dat publieke uitlatingen van verschillende telecombedrijven voor mededingingsrisico’s kunnen zorgen. Providers hebben volgens de ACM regelmatig uitspraken gedaan over voorgenomen prijsverhogingen of een verandering van commerciële voorwaarden voor consumenten. De ACM geeft aan dat deze uitingen kunnen worden omarmd door concurrenten wat zou leiden tot afstemming van marktgedrag. Dit zou uiteindelijk consumenten benadelen. De 3 grootste providers, KPN, Vodafone en T-Mobile hebben toegezegd zich te onthouden van dergelijke uitlatingen om te voorkomen dat er regels worden overtreden. De ACM zal deze voorgestelde toezeggingen voorlopig accepteren. Geïnteresseerden kunnen het opgestelde ontwerpbesluit tot en met 2 januari inzien.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *