Los Angeles wil bewoners voorzien van gratis internet

De Amerikaanse stad Los Angeles heeft plannen om haar bewoners te voorzien van gratis internet.

Gratis internet

Acties van Google Fiber hebben eerder gezorgd voor gratis internet in verschillende steden in de VS. Nu wil de stad der engelen het heft in eigen handen nemen en internet toegankelijk maken van alle bewoners van de Californische stad. Om dit mogelijk te maken wordt er volgende maand een aanbesteding uitgeschreven. De stad wil voor al haar 3,5 miljoen gratis breedband internet realiseren met snelheden tussen de 2 en 5 Mbps. Wie behoefte heeft aan sneller internet, kan een abonnement afsluiten met snelheden tot 1GB. Hier moeten de inwoners dan wel zelf voor betalen. De kosten voor het bouwen van het netwerk worden geschat op 3 tot 5 miljard dollar. Dit komt neer op 2,1 tot 3,6 miljard euro. Het initief is van de stad LA zelf, maar de kosten zouden op het bord van de leverancier moeten terechtkomen. Dit geldt ook voor de onderhoudskosten van het netwerk.

Financiering netwerk

De Amerikaanse stad gaat ervan uit dat de leverancier de bouw van het netwerk zal combineren met digitale televisie en mobiele telefonie (triple play). Dit zou financieel aantrekkelijker moeten zijn voor leveranciers omdat ze op deze manier het gratis internet kunnen financieren. Het is volgens de initiatiefnemers wel belangrijk dat het netwerk open is voor andere leveranciers. Hierdoor willen ze voorkomen dat er een monopolie ontstaat.

Overigens zal het nog wel even duren voordat het gratis internet kan worden gerealiseerd. De aanbesteding zou minstens een jaar lopen. Daarna worden er ongeveer 3 maanden offertes verzameld, waarna er een langdurig selectieproces wordt gestart. Na dit proces kan de leverancier pas kunnen starten met de uitbouw van het netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *