FAA: Gebruik elektronica nu ook toegestaan tijdens het landen en opstijgen

Te allen tijden gebruikmaken van je smartphone, tablet of laptop in het vliegtuig? Het mag binnenkort eindelijk. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit, Federal Aviation Administration (FAA) heeft na onderzoek bepaald dat het gebruik van elektronische apparaten geen invloed hebben op de vliegveiligheid.

Gebruik elektronica op vluchten

Het is nu toegestaan om je apparaten te gebruiken op een hoogte van minimaal 10.000 voet. Tijdens het opstijgen en het landen dienen alle elektronische apparaten uitgeschakeld te worden. Hier komt dus binnenkort verandering in. De FAA vraagt nog wel aan vliegtuigmaatschappijen om de benodigde tests en informatie aan te leveren zodat de nieuwe regel in werking kan worden getreden. Verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals Delta en JetBlue hebben aangegeven de benodigde informatie reeds te hebben aangeleverd bij de FAA en wachten op dit moment op goedkeuring. Als het even meezit kunnen passagiers van deze maatschappijen morgen al gebruikmaken van hun elektronische apparaten tijdens het opstijgen en landen.

Tolerantie test

Zoals aangegeven dient elke maatschappij die het gebruik van elektronica wil toestaan tijdens opstijgen en landen eerst de nodige tolerantie tests uit te voeren om er zeker van te zijn dat er geen sprake is een vermindering van de vliegveiligheid. Het is dus nog steeds mogelijk dat het gebruik van een grote of zware laptop alsnog verboden wordt op vluchten omdat dit problemen kan veroorzaken tijdens een landing met turbulentie. De FAA verwacht dat de meeste maatschappijen voor het einde van het jaar hun regels hebben aangepast en het gebruik van smartphones, tablets en laptops van gate tot gate toestaan.

Europese vliegtuigmaatschappijen

De nieuwe bepaling geldt op dit moment voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, maar de verwachting is dat Europese maatschappijen het voorbeeld snel zullen volgen. Nederlandse passagiers die naar Amerika vliegen kunnen wellicht wel gebruikmaken van de versoepeling van deze regel. Het kan namelijk zo zijn dat vluchten van Nederland naar Amerika worden uitgevoerd door een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Zo voert Delta een groot deel van de vluchten naar Amerika uit die via KLM worden geboekt.

Overigens dienen alle elektronische apparaten wel in de vliegtuigmodus te worden gezet tijdens de gehele vlucht. Alleen in deze stand mogen passagiers gebruikmaken van de apparaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *