Aantal fraudes internetbankieren en skimming gehalveerd

Het aantal fraudes met internetbankieren is in de eerste helft van 2013 gedaald met zo’n 58% vergeleken met de tweede helft van 2012. Skimming is in deze periode ook flink teruggelopen, namelijk met 45%. Dit is enigszins te danken aan de oplettendheid van consumenten.

De 58% daling van fraude met internetbankieren zorgt voor een verschil van €5.8 miljoen minder geld aan fraude. Ten opzichte van de eerste helft van 2012 is het aantal fraudes met internetbankieren nog sterker gedaald: 82%. Het geld dat aan skimming verloren is gegaan daalde dit jaar van €10,8 miljoen naar €5.9 miljoen.

fraude internetbankieren skimming

Fraude internetbankieren

Er worden nog steeds veel pogingen gedaan door criminelen om fraude te plegen bij internetbankieren. Deze criminelen maken vooral gebruik van malware en phishing. Malware is software dat speciaal is ontwikkeld om stiekem in de computers van klanten binnen te dringen. Bij phishing wordt er geprobeerd om persoonlijke gegevens van iemand te verzamelen. Banken kunnen fraude steeds beter herkennen en dus ook tegengaan. Verder werken banken samen met het Openbaar Ministerie en de politie om fraude te stoppen.

Skimming

De daling van skimming is te danken aan geoblocking, hierbij is de magneetstrip op de pinpas standaard uitgeschakeld voor als u uw pinpas gebruikt buiten Europa. Maar ook dankzij ‘Het nieuwe pinnen’ is het bijna onmogelijk om in Europa geld te pinnen met geskimde pinpassen. Dit komt door het gebruik van de EMV-chip. Door deze chip worden betaalautomaten van winkels niet meer geskimd. Geldautomaten en onbemande betaalautomaten van parkeergarages en tankstations kunnen nog wel geskimd worden. Hiervoor hebben de banken van de Betaalvereniging Nederland aanvullende maatregelen genomen.

Oplettendheid consumenten

11 miljoen mensen maken gebruik van internetbankieren. Veel van de overboekingen gaan tegenwoordig dan ook via het internet: zo’n 93%. Van de mensen tussen de 16-75 jaar doen vier op de vijf hun bankzaken via het internet. Het aantal ouderen die gebruik maken van internetbankieren is sinds 2005 met 60% toegenomen. De hoeveelheid mensen die internetbankiert is dus aardig toegenomen de laatste tijd. Door goede voorlichting over veilig internetbankier en de oplettendheid van de consumenten is het aantal fraudegevallen toch sterk gedaald. Maar dat betekent niet dat criminelen geen nieuwe manieren zoeken om fraude te plegen.

Bron: NVB.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *