Bellen in Nederland wordt goedkoper

De EU is akkoord met de Nederlandse voorstellen die telefoneren uiteindelijk goedkoper moeten maken voor consumenten in Nederland. Het gaat in dit geval om tarieven voor vaste en mobiele telefonie die providers elkaar onderling in rekening brengen.

Hoogste kosten van Europa

De Europese Commissie heeft ingestemd met het aanbod van waakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) over tarieven voor vaste en mobiele telefonie. Dit maakte de Commissie gisteren bekend. Het gaat om een verlaging van de vergoedingen die providers elkaar in rekening brengen om oproepen van andere netwerken door te geven. Deze tarieven zijn in vergelijking met Europese landen een stuk hoger. Sterker nog, deze tarieven zijn nergens in Europa zo hoog als in Nederland. Het is de bedoeling dat een verlaging van de tarieven leidt tot voordelen voor de consument.

Verlaging tarieven vaste en mobiele telefonie

De nieuwe tarieven die providers elkaar in rekening mogen brengen worden meer dan gehalveerd. Voor mobiel telefoneren daalt de prijs van 2,40 cent per minuut naar 1,019 cent. Voor vaste telefonie geldt een daling van 3,7 cent naar 1,8 per minuut. De EU maakt met deze goedkeuring een einde aan een langdurige kwestie over deze tarieven die volgens Brussel veel te hoog zijn in vergelijking met andere EU-lidstaten. Europees commissaris Neelie Kroes geeft aan dat Nederland de hoogste kosten voor mobiel telefoneren heeft in Europa. Lagere afgiftetarieven zullen dus in het voordeel zijn van de consument. Volgens haar voegt Nederland zich dit akkoord voegt Nederland zich bij andere Europese landen.

De nieuwe tarieven gelden per 1 september al kan het nog even duren voordat de consumenten een verschil in kosten zullen merken. Consumenten zullen waarschijnlijk een prijsdaling zien als providers op basis van de nieuwe tarieven besluiten om de abonnementen aan te passen. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Bron: NU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *