Project Loon: draadloos internet van Google?

Het gigantische bedrijf Google is een paar dagen geleden met de realisatie van ‘Project Loon’ gestart. Een project waarmee Google afgelegen gebieden van draadloos internet wil gaan voorzien door middel van speciale ballonnen. ‘Project Loon’ is afgelopen zaterdag in Nieuw-Zeeland van start gegaan en zal de komende maten in een testfase verkeren.

Google ballonnen

Door middel van grote ballonnen in de stratosfeer kan men volgens Google in de toekomst met een speciale antenne verbinding maken met het internet. Het signaal gaat dan van ballon naar ballon tot het op aarde neerkomt. Zie de video voor een korte introductie.

Tweederde van wereldbevoling zit zonder internet

Volgens Google zit tweederde van de wereldbevolking zonder internetverbinding. Het gaat hier om plekken waar een snelle betaalbare internetverbinding nog voor velen buiten bereik ligt. In een groot gedeelte van de landen van het Zuidelijk-Halfrond is de prijs van een internetverbinding gelijk aan het inkomen van een gehele maand. Relatief gezien super duur dus. Bovendien is het momenteel nog een hele opgave om moeilijk begaanbare gebieden van internet te voorzien.

Een ring van ballonnen

Google gelooft dat het mogelijk zal zijn om een ring van ballonnen te maken. Een gigantisch draadloos netwerk. Die hoog in de stratosfeer zullen dwalen met als doel om internetloze gebieden van internet met de snelheid van 3G netwerken of sneller te kunnen zullen voorzien. Google zegt ook dat het project zou ook kunnen functioneren als back-up tijdens rampen.

Een ballon brengt uitdagingen met zich mee

Ballonnen brengen een boel uitdagingen met zich mee. Want hoe zorg je ervoor dat ballonnen constant op dezelfde plek blijven. Dat doe je niet zo. Google vertelt dat daar een te hoog prijskaartje en complexiteit verbonden aan zou zitten en heeft er daarom voor gekozen om de ballonnen vrij te laten bewegen op de wind. De ballonnen kunnen naar boven of naar beneden worden gestuurd, waardoor er meer controle is over het traject dat de mobiele router aflegt. Dit brengt echter heel veel complexe berekeningen en computervermogen met zich mee, maar Google gelooft er 100%in.

Testen in Nieuw-Zeeland

Deze week is er een pilot programma gestart in Nieuw-Zeeland waar 50 testers zullen proberen om verbinding te krijgen met de ballonnen. Met de testresultaten zou Google de technologie en het ontwerp van de ballonnen zou kunnen verbeteren.

Draadloos internet van Google? De tijd zal het ons leren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *