Geheimen bewaren met ouderwetse typmachines

In een tijdperk waar alles digitaal gaat is het lastig om geheimen te bewaren. Dat weten we maar al te goed naar aanleiding van recente spionage schandalen. Maar hoe voorkom je als overheid deze digitale lekken? Inderdaad, door niet digitaal te zijn. Door ouderwetse technologie weer uit de kast te halen.

Door de recente publicatie van geheime documenten door WikiLeaks en de onthullingen door de Amerikaan Edward Snowden gaat de Russische veiligheidsdienst weer gebruik maken van de ouderwetse typemachine. Zo is er door de Russische overheid een bedrag van 15000 dollar aan typemachines uitgegeven. Volgens een Russische krant staat Het Duitse model Triumph-Adler Twen 180 bovenaan het wenslijstje van de Russische geheime dienst. Deze typemachines moeten de Russische overheid gaan beschermen tegen grote digitale lekken.

De papieren documenten moeten naar een typemachine te herleiden zijn, waardoor het apparaat een speciaal signatuur moet hebben. Volgens de Russische krant zou de veiligheidsdienst al een jaar bezig zijn met de aankoop van de juiste typemachines.

PRISM versus de typemachine

Verschillende geheime documenten die door de 29-jarige oud-NSA-medewerker Edward Snowden openbaar zijn gemaakt, suggereerden begin juni dat de NSA via een aftapprogramma genaamd PRISM directe toegang heeft tot de systemen van grote communicatienetwerken zoals Facebook en Google. Via het programma zou iedereen af te luisteren zijn die gebruik zou maken van de service of het product. PRISM is natuurlijk echter niet in staat om papier te hacken! 1-0 voor de typemachine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *