Identiteit van mobiele telefoongebruikers te achterhalen door GPS-functie

Uit een onderzoek van de vooraanstaande Amerikaanse universiteit Massachussetts Insititute of Technology (MIT) en de Belgische Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat 95% van alle mobiele telefoongebruikers zijn te identificeren aan de hand van de locaties van hun mobiele telefoon.

De onderzoekers hadden voor dit onderzoek de beschikking over de locatiegegevens van anderhalf miljoen telefoongebruikers. Uit dit Belgisch- Amerikaans onderzoek blijkt dat het in 95% procent van alle gevallen lukt om iemands identiteit te achterhalen op basis van vijf plaatsen waar de telefoon is geweest. De onderzoekers beweren dat de locatiegegevens van mobiele telefoons soms onnauwkeurig kunnen zijn, maar dat deze desondanks per gebruiker zo uniek zijn dat de identiteit van de telefoonbezitter toch achterhaald kunnen worden.

Unieke beweegpatronen

Veel bedrijven en apps verzamelen locatiegegevens van mobiele telefoons om bepaalde diensten toegankelijk te maken en om plaatsgebonden advertenties te tonen aan verschillende doelgroepen. De onderzoekers hebben vastgesteld dat er met behulp van de locatiegegevens vaste en unieke beweegpatronen zijn te ontdekken die ondanks relatief onnauwkeurige meetpunten de identiteit van 95% van de mobiele telefoonbezitters kunnen achterhalen.

Locatie mobiele telefoons

Zelfs wanneer de GPS van de mobiele telefoon niet aanstaat, kan er toch een redelijk nauwkeurige positie worden bepaald op basis van het mobiele netwerk. Dit wordt gedaan door te kijken naar de antennes die signalen ontvangen van de telefoons. Elke antenne is gekoppeld aan een uniek nummer, welke kan worden gekoppeld aan een locatie. Met behulp van zendmasten kan er tevens worden vastgesteld op welk tijdstip een telefoon op een bepaalde plaats is. Deze locatiegegevens kunnen vervolgens worden vergelijken met databases met informatie over de werkplek of woonplaats. Door de koppeling tussen verschillende databases ontstaat er een compleet profiel van iemands identiteit, leefpatroon en interesses.

Gevolgen voor privacy

De onderzoekers waarschuwen dat deze gegevens naast commerciele doeleinden, ook voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Vroeger waren locatiegegevens enkel beschikbaar voor telecomaanbieders, maar dit is veranderd door de komst van de GPS-functie. Hierdoor worden locatiegegevens ook toegankelijk voor andere partijen. De onderzoekers waarschuwen in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports dat de privacy van mobiele telefoongebruikers hierdoor in het geding is.

Bron: Spitsnieuws & GSM Helpdesk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *