Kunstmatige intelligentie smartphones

Smartphone zullen in de toekomst beschikken over een nieuwe chip waardoor de inhoud van video’s en foto’s herkend kan worden.

Kunstmatige intelligentie

Dat stellen onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University tegenover Technology Review. De wetenschappers hebben een processor ontwikkeld die deze techniek mogelijk maakt, maar werken op dit moment nog aan een commerciële variant. De chip die is ontwikkeld dient als een coprocessor naast de normale chips die nu al in smartphones zitten. De nieuwe chip richt zich echter op hele andere taken waardoor “deep learning” beschikbaar wordt op nieuwe smartphones. Deep learning maakt het mogelijk de inhoud van foto’s en video’s automatisch te herkennen.

Deep learning

Eugenio Culurciello, onderzoeker van de Purdue University, geeft aan dat veel mensen waarschijnlijk duizenden foto’s hebben die nooit worden bekeken door het gebrek aan een goede technologie om deze content te analyseren. Met de nieuwe technologie wordt het makkelijker om foto’s en video’s te filteren door bijvoorbeeld foto’s te selecteren op verschillende zoekwoorden zoals “rode auto”. Techgiganten als Google en Facebook al in deep learning. De eerstgenoemde liet eerder al zien dat het katten kon herkennen in YouTube-video’s. Deep learning is op dit moment nog erg beperkt vanwege de rekenkracht die nodig is. Als de wetenschappers erin slagen de chip commercieel aantrekkelijk te maken kan een beperkte vorm van deep learning dus breed beschikbaar worden gesteld.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *