Mobiele bereikbaarheid in huis niet optimaal

Het is voor de meeste mensen wellicht moeilijk om voor te stellen, maar voor duizenden mensen in Nederland is het slecht gesteld met de mobiele bereikbaarheid. BViP, een onafhankelijke adviesorganisatie op gebied van telefonie, geeft aan dat blind spots altijd zullen blijven bestaan in Nederland. Dit schrijft Metro op dinsdag.

Mobiele bereikbaarheid binnenshuis

Providers zijn bekend met dit probleem. Een woordvoerster van KPN laat weten dat het gebruik van telefonie en data via het mobiele netwerk in korte tijd enorm is toegenomen. Als gevolg hiervan is het mogelijk is dat het bereik op sommigen plaatsen als slecht wordt ervaren. Een voorbeeld van een dergelijke plaats is Saendelft, waar meer dan tienduizend mensen wonen die vrijwel allemaal structureel slecht bereik hebben. Marc van Amerongen, woonachtig in de Zaanse nieuwbouwwijk, geeft aan dat er binnenshuis vrijwel nooit bereik is. Verder laat hij weten dat hij menig telefoontjes misloopt door het slechte bereik en dat hij vaak letterlijk uit zijn raam hangt om een gesprek te voeren.

Werking zendmasten

Stefan Maertens van BViP geeft aan dat deze blind spots niet uit te roeien zijn. Tenzij er over het hele land masten worden geplaatst natuurlijk. Zo niet, zullen er altijd plekken zijn waar men niet kan bellen. Maertens laat verder weten dat er glas en staal ook beperkend werken voor bereikbaarheid. “Wij zitten met ons kantoor in Leiden en ironisch genoeg hebben wij hier ook geen bereik, dat komt door de coating op het gebouw”, aldus de telecomspecialist. Mensen die vlakbij de snelweg wonen kunnen volgens Maertens problemen hebben of krijgen met het bereik. Volgens hem geven zendmasten voorrang aan automobilisten en kunnen de masten tevens vol raken.

Telecom providers

De providers T-Mobile en KPN, beloven dat het nieuwe 4G de oplossing is. Maertens geeft echter aan dat 4G het internet alleen sneller maakt maar het bereik niet verbetert. KPN is naar eigen zeggen bezig met het vernieuwen van het volledige 2G en 3G netwerk. Het doel hiervan is het vergroten van het totale bereik. Alle netwerkstations worden vernieuwd en losse antennes vervangen door multiband-antennes. Dit bespaart volgens KPN mastruimte. Ook worden alle stations voorzien van noodstroom, zodat het bereik kan worden gehandhaafd in het geval van storingen.
Bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat men weten dat er in nieuwe wijken soms gewoon te weinig zendmasten staan of dat de huizen van een materiaal zijn gemaakt dat de signalen slecht doorlaat. Woordvoerster Cynthia Heijne laat weten dat er algemene wettelijke eisen gelden voor het aantal zendmasten en dat de providers hieraan voldoen. “Maar als een provider aangeeft dat er 99 procent dekking is, is het wel vervelend als jij net in dat 1 procent-gebied woont”, zegt woordvoerster Cynthia Heijne. Zij raadt gedupeerden aan om vooral te klagen op de site van ConsuWijzer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *