Overal in Nederland mobiel bellen?

De tijd van de groene telefooncellen van de PTT ligt nu toch wel echt achter ons, al schijnt er in Deventer nog ergens een telefooncel te staan. Tegenwoordig heeft zo goed als iedereen naast een vaste telefoonaansluiting een mobiele telefoon tot zijn beschikking om mobiel mee te kunnen bellen.

Iedereen kan tegenwoordig voor weinig geld een smartphone aanschaffen en een goedkoop sim only abonnement afsluiten. Ook de zogenaamde combi-abonnementen waarbij je dus een mobiel abonnement inclusief telefoon afsluit, zijn tegenwoordig goed betaalbaar. Dat was vroeger wel even anders, toen moest je echt diep in de buidel tasten voor een smartphone met mobiel abonnement. Maar de tijden veranderen, dus heeft zo goed als iedereen in Nederland inmiddels wel een smartphone met abonnement tot zijn beschikking.

Zendmasten in het land

Overal in ons land zijn zendmasten te vinden die ervoor zorgen dat we elkaar mobiel kunnen bellen. Op het moment dat je iemands nummer via je smartphone wordt er door je mobiele telefoon een signaal gestuurd naar de zendmast die op dat moment het dichtst in de buurt is. Vanaf de zendmast wordt het signaal via een kabel doorgegeven naar de telefooncentrale van de telecom aanbieder. Vervolgens stuurt die telefooncentrale het signaal weer door naar de zendmast die het dichtst in de buurt staat van degene die je mobiel wilt bellen. Uiteindelijk stuurt die zendmast het signaal weer door naar de mobiele telefoon van degene die door jou wordt gebeld en voilà, de verbinding komt tot stand. Alle signalen worden verstuurd met behulp van elektromagnetische velden, ook wel radiogolven genoemd.

Niet overal in het land mobiel bereik

Maar niet overal in Nederland kun je mobiel bellen of gebeld worden. Er zijn in ons land nog steeds tientallen dorpen met een slecht mobiel bereik. Vooral in Noord-Brabant en Drenthe is het mobiele bereik in veel gevallen echt slecht of zelfs afwezig. Het probleem is dat er voor iedere antenne een vergunning moet worden aangevraagd en dat de afhandeling daarvan vrij lang kan duren. Daarbij komt dat een dergelijke antenne van ongeveer 45 meter hoog niet echt mooi in het landschap staat. Er is dus in veel gevallen ook nog eens veel verzet in kleine dorpen om zulke antennes te plaatsen. Toch is het aantal dorpen waar een slecht mobiel bereik is een zeer klein percentage en uiteindelijk zal heel Nederland mobiel bereikbaar zijn. Maar de inwoners van de dorpen waar het dus nog niet het geval is, zullen nog even geduldig moeten wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *