Internet.org: Gratis internet voor iedereen

Zeven telecom- en internetbedrijven gaan een samenwerking aan om wereldwijd gratis internet mogelijk te maken. Facebook, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm en Samsung hebben gezamenlijk een wereldwijd project genaamd Internet.org. Dit maakte Facebook afgelopen maandag in een whitepaper bekend.

Internet.org

Met het project Internet.org willen de telecom- en internetbedrijven uiteindelijk vijf miljard mensen op een goedkope manier toegang geven tot het internet. Volgens de organisaties moeten sommige basisservices zelfs gratis aangeboden worden. De bedrijven hebben de handen ineengeslagen omdat de gezamenlijke inzet het mogelijk moet maken om data in de komende vijf tot tien jaar voor iedereen betaalbaar te maken.Het uiteindelijke doel van het project is om internettoegang te realiseren voor iedereen met een mobiele telefoon en op deze manier de verbondenheid via internet een mensenrecht te maken.
De zeven organisaties willen samen internet voor de hele wereld betaalbaar en toegankelijk maken door zich te richten op twee aspecten. Ten eerste moeten datakosten omlaag worden gebracht. Daarnaast moeten er applicaties gebouwd worden minder data verbruiken. Deze twee punten moeten tien keer zo efficiënt worden om gratis basisservices te leveren aan hen die het niet kunnen veroorloven.

Inzet Facebook

In het rapport van Facebook legt het bedrijf uit waar zij zich voornamelijk mee gaan bezighouden als onderdeel van het project. De inzet van Facebook heeft vooral te maken met data-efficiëntie. Eén van de grootste uitdagingen bij het bewerkstelligen hiervan in het blijven bieden van betaalbaar en toegankelijk internet is het werken met verschillende apparaten en netwerken. Facebook probeert haar diensten data-efficiënter te maken door bijvoorbeeld minder grote foto’s te tonen op een mobiel scherm. De ontwikkeling van efficiënte applicaties alleen zal niet voldoende zijn om internet betaalbaar te maken. Zo zal er ook gewerkt moeten worden aan innovatieve netwerktechnologieën. Dit zal onder andere worden gedaan door Qualcomm en Ericsson. De doelstelling is om in de komende vijf tot tien jaar internet voor iedereen betaalbaar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *