Ziggo creëert landelijk wifi-netwerk

Ziggo heeft bekend gemaakt zich op de mobiele markt te willen begeven. Het bedrijf zal in de komende maanden draadloze netwerken voor haar klanten tot stand brengen met behulp van de wifi- modems van haar andere klanten. Ziggo wil het liefst voor het einde van augustus gratis Wifi aanbieden aan klanten via de zogeheten WifiSpots.

Landelijke dekking

Deze WifiSpots worden tot stand gebracht door klanten van Ziggo zelf. De klanten dienen dan zelf hun Wifi- modems open te stellen als hotspot. Vervolgens kunnen klanten dan door het hele verzorgingsgebied van Ziggo gebruik maken van draadloos internet via de modem van een andere Ziggo- klant. Als alle klanten meedoen zijn er ongeveer een miljoen WifiSpots. Ziggo onderhandelt op dit moment met andere kabelinternetleveranciers, waaronder UPC, om te kijken of het mogelijk is om een landelijk dekkend netwerk te realiseren.  Daarnaast zal Ziggo gaan kijken naar de “witte vlekken” in haar gebied en deze opvullen met bijvoorbeeld femtocellen, aldus woordvoerder Gradus Vos.

Extra verbinding

Vos geeft aan dat de modems van Ziggo- klanten in de komende maanden stapsgewijs worden aangezet om de draadloze verbinding voor anderen mogelijk te maken. Er zullen dan twee verbindingen zijn, één voor de gebruiker zelf  en één voor andere klanten. De klanten van Ziggo zullen hier vooraf over worden geïnformeerd. Als de klanten niet willen meewerken aan het project,  kunnen ze de verbinding zelf afsluiten of laten afsluiten. Overigens kunnen die klanten vervolgens ook niet profiteren van draadloze verbindingen die mogelijk zijn gemaakt door andere klanten. Het bedrijf geeft aan dat de extra verbinding geen gevolgen heeft voor de internetgebruikers. Alle privénetwerken blijven volledig afgeschermd en de extra verbinding zal volgens Ziggo geen effect hebben op de snelheid van de internetverbinding.

Mobiel bellen via hotspots

De bedoeling is dat klanten op den duur ook mobiel gaan bellen via WifiSpots. Ziggo wil graag binnen een jaar toestellen aanbieden die dit mogelijk maken. Deskundigen vermoeden dat dit project van Ziggo gevolgen heeft voor de markt. Zo wordt er gedacht dat Ziggo op deze manier mobiel bellen goedkoper maakt en daarom een grote concurrent kan worden voor telecomproviders.  Ziggo probeert zich met dit initiatief overigens niet te profileren als goedkoopste internet aanbieder.  De nieuwe dienst heeft vooralsnog geen invloed op de prijs.

Bron: RTL & Webwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *